‘IK HEB DE UNIVERSITEIT VAN HET LEVEN DOORLOPEN’

SENIORENGROEP BEVERWIJK OPMAAT NAAR NIEUW PROJECT ‘DE ROERIGE JAREN ZESTIG IN DE IJMOND’

Projectleider Pauline van Vliet kijkt vooruit naar dit nieuwe project: “De afgelopen weken heb ik een seniorengroep in de Grote Kerk in Beverwijk mogen begeleiden. Een aantal tachtigers keken terug op hun leven. Hun verhalen hebben mij gesterkt dat ik verder wil gaan met oral history. Ik heb zoveel mooie verhalen gehoord, zoveel levenswijsheid. Zoveel details hoe het leven in de 20e eeuw was voor gewone mensen. Enkele citaten: ‘Ik ben bevallen en na twee weken stond ik alweer achter de toonbank.’ ’In 1959 ben ik getrouwd en werd ik ontslagen.’ ‘We sliepen met zijn vieren op een kamer, de buren hadden een douche, wij niet.’ ‘Ik zorgde voor de kinderen en het huishouden. Soms zei een buurvrouw ‘Ik werk’. Daar werd ik heel boos van, alsof ik niet werkte.’ Bij iedereen liep er een kip of varken in de tuin rond, ook al was er ook een vaste baan elders.

Deze tekening is gemaakt door Annette Buijs. Zij vertelt: ‘Hier een tekening van mijn vaders tuin, zoals ik hem herinner. Natuurlijk moesten we altijd helpen in de tuin.’

Lees meer

Hoe snel is deze wereld verdwenen? Wat kwam ervoor in de plaats? Zorgde meer welvaart en gelijkheid voor meer geluk? Zoveel vragen! Ze zullen aan de orde komen tijdens het project ‘De roerige jaren zestig in de IJmond’. Hoe snel is die rustige, overzichtelijke maar ook autoritaire en conservatieve wereld verdwenen? Hoe ging deze omslag in de praktijk en wat kwam ervoor in de plaats? Nieuwe groepen willen we aan het vertellen krijgen, de zeventigers die opgroeiden tijdens een snel veranderende wereld. Ik hoop dat ze net zo onbevangen willen vertellen als de tachtigers. We gaan een podcast serie maken met hun verhalen. Dus houdt dit project in de gaten, wordt
vervolgd.”