THUIS toen ik tien was
In buurthuizen, bibliotheken en taalinstituten kunnen vertelbijeenkomsten met het thema ‘Thuis toen ik tien was’ gehouden worden. De groepen bestaan uit zes tot twaalf personen en zijn vaak zeer gemêleerd, met mensen van verschillende culturele achtergronden. Tijdens deze bijeenkomsten gaan we met elkaar in gesprek, waarbij iedereen aan bod komt en de rest van de groep luistert.
Deelnemers halen herinneringen op met behulp van tekeningen, geuren en liedjes. Het onderwerp wordt vanuit diverse perspectieven belicht. Men vertelt over hun eigen thuis van vroeger en – als dat in een ander land was – hoe ze hier in Nederland opnieuw een ‘thuis’ hebben gemaakt en wat daarvoor nodig was.
Voorbeelden van thema’s tijdens de bijeenkomsten zijn onder andere:
- Teken uw huis van toen u tien was en vertel daarna over hoe het was om daar te wonen.
- Wat betekende thuis voor u toen u tien jaar oud was?
- Vertel naar aanleiding van voorwerpen. Heeft u nog een dierbaar voorwerp van thuis? Welke betekenis heeft dit voor u?
- Vertel uit het hart. Hoe ziet uw ideale thuis er nu of in Nederland uit? Voelt u zich thuis waar u nu woont? Waar droomt u van?
- Welke geuren horen bij uw thuis toen u tien was, nu en in de toekomst?
Door over de persoonlijke geschiedenis te vertellen, wordt de eigenwaarde versterkt. Door naar elkaar te luisteren, ontdekt men dat men niet de enige is die uit een hele andere cultuur of milieu komt, of ontdekt men andere werelden. Het uitwisselen van ervaringen gaat eenzaamheid tegen. Een van de cursisten zei: “Wanneer vertel je nu aan anderen over hoe je leven was toen je tien was?” Ze vond het heel bijzonder en waardevol.
Wie interesse heeft om ook een vertelbijeenkomst te laten houden? Of een serie?
kan contact opnemen met Pauline van Vliet door te mailen naar projectleider@stichtingkist.nl