75 jaar vrij in Castricum (2020)

Bent u of kent u iemand die in September 1945 heeft deelgenomen aan het toneelstuk dat op het terrein van Duin en Bosch werd opgevoerd ter ere van de bevrijding? Of heeft u dit toneelstuk als toeschouwer gezien? Dan komen wij graag met u contact voor ons project in het kader van 75 jaar vrijheid:
Oorlog in de duinen.

Het toneelstuk was een spel in zes taferelen door Willem Snitker en heette ‘Plant den Meiboom’. Meester Bodewes studeerde het met een groot aantal kinderen en jong-volwassenen in. We zijn op zoek naar mensen die hieraan mee gedaan hebben en kunnen vertellen hoe dit was.

Deze maand start voor de derde keer een educatief project over 75 jaar vrijheid in Castricum op twee scholen in Castricum. In samenwerking met de PWN en het Huis van Hilde gaan leerlingen van groep 7 van de Cunera en 7 en 8 van Helmgras filmpjes maken met ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar zullen herinneringen rond archeologische objecten uit de oorlog en herinneringen aan het duingebied en het strand centraal staan.

Wilt u (weer) mee doen, dan bent u van harte welkom. Neem contact op met Stichting KIST via projectleider@stichtingkist.nl of bel Pauline van Vliet, via 06 16625571.


CASTRICUM 75 JAAR VRIJ

Heeft u de Tweede Wereldoorlog meegemaakt in Castricum of omstreken? Vindt u het leuk en belangrijk dat uw ervaringen worden overgedragen aan een jongere generatie? Meld u dan aan om geïnterviewd te worden. Maakt u zich geen zorgen dat u niet genoeg weet om te vertellen, gewone dagelijkse zaken zijn meestal al bijzonder genoeg…. Stuur een mail naar: info@stichtingkist.nl , dan nemen wij contact met u op.

In 2020 voeren we voor het derde jaar het project ’75 jaar vrij in Castricum’ uit.

Volgend jaar is het vijfenzeventig jaar geleden dat Nederland bevrijd werd na vijf jaar bezetting. Met dit project staan we stil bij wat bezetting betekende in Castricum. Tijdens het project leren de leerlingen spelenderwijs dat de vrijheden die we nu hebben niet vanzelfsprekend zijn en dat we daar zuinig mee om meten gaan.

In dit project maken leerlingen van groep 7 en 8 zelf filmpjes over Castricum in de Tweede Wereldoorlog. Basis van deze filmpjes is een interview met iemand die zelf de oorlog heeft meegemaakt. De leerlingen monteren de filmpjes ook zelf. Ze werken in groepjes van drie. Op deze website zullen we regelmatig de voortgang van het project laten zien.

Download Lespakket 75 jaar vrij in Castricum

 

In een goed gevulde filmzaal van Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum vertoonden kinderen van de Juliana van Stolbergschool de filmpjes die ze hadden gemaakt voor het project ’75 jaar vrij in Castricum’. Houd onze website https://castricum75jaarvrij.nl/ in de gaten voor het laatste nieuws: meer filmpjes zullen volgen!

 

Eigen website

Het project 75 jaar vrijheid heeft een eigen website. Hier vindt u verhalen en foto’s van dit project.