Wijkplaats – vertelbijeenkomsten

vertel-1_250 vetrel-2_250

Met veel plezier zijn in het Huis van de Geschiedenis in Beverwijk verschillende groepen ‘historische nieuwkomers’  ontvangen.

[read more=”Lees verder” less=”Terug”]

Italiaanse gastarbeiders

De eerste middag zijn de verhalen van Italiaanse gastarbeiders aan bod gekomen.
Zij kwamen begin jaren zestig naar de IJmond om bij De Hoogovens te gaan werken. Zij zijn in Nederland gebleven en zij vertelden ons over hoe zij persoonlijk tot de beslissing kwamen Italië te verlaten en hun heil in Nederland te zoeken.

Vietnamese bootvluchtelingen

Een grote groep Vietnamese bootvluchtelingen werd eind jaren zeventig opgevangen in Wijk aan Zee. Mensen uit Wijk aan Zee werden gastgezin voor deze vluchtelingen.
De vertelmiddag betekende een weerzien van deze gastgezinnen met de Vietnamese mensen die inmiddels vaak op andere plekken in Nederland wonen. Het was een hartverwarmend weerzien. Aangrijpende verhalen kwamen boven over hoe angstig de vlucht ‘voor altijd’ vanuit Vietnam was geweest. .

Nederlanders uit Indonesië

vertel-3_250 De derde bijeenkomst werd druk bezocht door Indische Nederlanders die allen nog in de regio wonen. Zij maakten ons duidelijk hoe zwaar de begintijd in Nederland was. Zij konden in de jaren vijftig niet in Indonesië blijven, maar werden hier in Nederland niet bepaald hartelijk ontvangen. Het kostte moeite de instanties duidelijk maken dat zij Nederlander waren en met hun Nederlandse paspoort recht hadden om in Nederland te verblijven.

Al met al drie mooie middagen met aangrijpende verhalen. Impressies van deze verhalen worden gebundeld in een boekje dat voor belangstellenden te verkrijgen zal zijn.

[/read]