DE JAREN ZESTIG IN DE IJMOND

De jaren zestig waren een kantelmoment in de naoorlogse geschiedenis in Nederland.
De jeugd schopte heilige huisjes omver en ruilde plichtsbesef en preutsheid in voor zelfontwikkeling en vrijheid. De meeste verhalen die we kennen uit die tijd speelden zich af in Amsterdam, maar hoe was het toen in de IJmond?

In de eerste aflevering staat het onderwijs in de IJmond centraal. De jeugd ging massaal doorleren en er werden andere eisen gesteld aan het onderwijs. Luister hoe er een revolutie uitbrak op de Katholieke Pedagogische Academie in Beverwijk.

In de tweede aflevering staat Heemskerk in de jaren zestig centraal. Heemskerk was in de jaren zestig de snelst groeiende gemeente van Nederland. Wat deed dit met het dorp en op welk moment werden de Heemskerkers rebels?

In de derde aflevering staat de tweede feministische golf centraal. Wat hebben de Rooie Vrouwen tot stand gebracht in de IJmond en hoe lieten vrouwen bij De Hoogovens van zich horen? En welke voortrekkersrol speelde het gemeentebestuur van Beverwijk? U hoort het allemaal in deze podcast.

In de vierde aflevering staat het uitgaan van de jeugd van IJmuiden centraal. Wat hield uitgaan in de jaren zestig in en waarom was de brommer zo belangrijk? Waarom komt juist in de jaren zestig het woord ‘moetjes’ zo vaak langs?

In de vijfde aflevering staan we stil bij de seksuele revolutie, wat merkte je daarvan in Castricum? In dit overwegend katholieke dorp was de komst van de pil een gevoelig onderwerp. Een depot van de NVSH, waar men condooms kon kopen, deed ondanks protest van de kerk goede zaken. En sleutelfeestjes en partnerruil zorgden voor de verkoop van woningen in de net opgeleverde nieuwbouwwijken van Castricum. De preutsheid voorbij. U hoort er alles over in deze podcast.

Nabespreking van de avonturen in de jaren zestig in de IJmond.