Verhalen gezocht

VERHALEN OVER DE SCHELPENVISSERS EN DE SCHULPVAARTSCHIPPERS GEZOCHT

Een enkeling kan het zich misschien nog herinneren: een schelpenkar die bij een eenvoudig arbeidershuisje stond. Dit waren vaak huizen in de buurt van de Schulpstet. Een inwoner van Bakkum herinnert zich hoe zo’n schelpenvisser op zijn hoge kar sprong, dat maakte indruk op haar als kind. Voor vele Castricummers en Bakkummers was het schelpenvissen en de schelpenvaart een belangrijke bron van inkomsten, maar wat weten we er nog van? Eens was de Schulpvaart de transportweg van Castricum, Limmen en Akersloot, terwijl het water nu zo onopvallend langs de Zeeweg stroomt. Zelden zie je er een boot varen, maar dat is lang heel anders geweest. Herinnert u zich nog de platte schuiten die over de Schulpvaart voeren? Hoe lang deden deze platbodems erover om naar Akerloot te varen en wat namen ze op de terugweg zoal mee als lading?

Huisje met schelpenkar van Cor Bont, 1931- Aquarel van Sijf Portegies, foto van Jacques Schermer – Werkgroep Oud Castricum en De reis van de schelpen, ontwerp door Tabea Piske.

Stichting KIST en Stichting Oer-IJ brengen de kinderen van de scholen in Castricum, Limmen en Akersloot graag met deze geschiedenis in contact. Door zelf een bordspel te maken met de pech- en geluksmomenten van de schelpenvissers en -vaarders. Door een spannende geocacheroute te fietsen en zo het traject van de schelpen zelf te gaan. Samen met leerlingen van het kersverse Supreme College zijn we een educatief project aan het maken. De middelbare scholieren helpen met de geocache route. Wat zou het leuk zijn als er meer verhalen boven water komen over het dagelijks leven van de schelpenvissers en -vaarders. Dus als u nog iets uit overlevering van uw familie of dorpsgenoten weet over deze geschiedenis, dan horen we dat graag! Laat het ons weten via info@stichtingkist.nl of bel de projectleider, Pauline van Vliet tel. 06 16625571