Ouderen in de wijk

Vertelbijeenkomsten ouderen in de wijk

Projectleider: Pauline van Vliet

Bij veel projecten van KIST staan vertelbijeenkomsten met ouderen aan de basis, zoals bij de film ‘Zicht op water’ of de podcastreeks ‘De roerige jaren zestig in de IJmond’. Bij het project ‘Ouderen in de wijk’ zijn de vertelbijeenkomsten geen middel maar doel. In 2022 werden maar liefst vijftien vertelbijeenkomsten gehouden op diverse bibliotheken in Amsterdam.

We delen verhalen uit een ieders leven rondom een thema, zoals het thema ‘inwonen’ of ‘geuren uit het verleden’. De ene herinnering maakt de herinnering bij een ander wakker en zo komt bij iedereen stukje bij beetje de eigen geschiedenis weer boven. Opeens weet je weer hoe het rook op de boot waar je als kind op groot gebracht bent, of de geur van het varken dat geslacht werd. Je herinnert je dat je jarenlang overdwars met drie zusjes op een tweepersoonsbed sliep en hoe je wekelijks naar het badhuis ging. Hoe blij was je met de verhuizing uit de binnenstad van Amsterdam naar Nieuw West.
Misschien zit de grootste waarde nog niet eens in het vertellen, maar juist in het luisteren naar elkaar. Mensen die elkaar al jaren kennen, leren elkaar opeens ‘anders’ kennen.

Mocht u ook ouderencentra weten die hier interesse voor hebben, meld u aan.

View more posts from this author