Castricum in 1967
Projectleider: Pauline van Vliet
Projectteam: Mieke Rozing, Ger Foeken
Het project dat Stichting Oud Castricum en Stichting KIST hadden bedacht om het vijftigjarig jubileum van Stichting Oud Castricum te vieren, was om met bewoners uit bepaalde wijken/scholen herinneringen op te halen uit 1967.
In 1967 ging men meestal op zesjarige leeftijd voor het eerst naar school. Het doen van eindexamens was afhankelijk van de leeftijd en het onderwijssysteem in de betreffende regio. Het behalen van een rijbewijs was mogelijk, maar ook persoonlijke gebeurtenissen, zoals het kussen van de eerste liefde, trouwen, de geboorte van kinderen, grootouders worden of het verlies van dierbaren. Deze gebeurtenissen varieerden van persoon tot persoon en waren afhankelijk van individuele ervaringen.
In 1967 zag de inrichting van huizen er vaak anders uit dan nu. Populaire stijlen waren onder andere het modernisme, de Scandinavische stijl en de psychedelische stijl die in de hippiecultuur te zien was. Dolle Mina was een feministische beweging die in Nederland actief was vanaf de jaren 60. Mensen hadden verschillende interesses en identiteiten, en sommigen identificeerden zich als hippies, terwijl anderen andere subculturen omarmden of een meer traditionele levensstijl volgden.
Het zoeken naar verhalen en foto’s uit die tijd is een geweldige manier om het verleden te verkennen en te begrijpen. Het kan helpen om de geschiedenis levend te houden en een beter inzicht te krijgen in hoe het leven toen was. Het hebben van een huiskamer met een inrichting uit die tijd of het bewaren van mode-items uit die periode kunnen leuke manieren zijn om het nostalgische gevoel van die tijd op te roepen.
Het betrekken van zowel jonge als oude mensen bij het project bood de gelegenheid om kennis en ervaringen uit te wisselen tussen generaties en om de geschiedenis te delen op een interactieve en educatieve manier. De vertelbijeenkomsten, lezingen, fotowedstrijd en het educatieve project op basisscholen waren geweldige manieren om mensen bij het project te betrekken.
Het afsluitende evenement op het Gemeentehuis was een geweldige gelegenheid om alle festiviteiten samen te brengen en het jubileum op een feestelijke manier af te sluiten.
Foto’s
Op 9 juli werd een bijeenkomst bij Huis van Hilde gehouden. Na een welkomstwoord door Ilja Beudel van Stichting KIST vertelde Manager Anouk Veldman van Huis van Hilde in het kort iets over dit provinciaal archeologisch depot en over archeologische vondsten uit 1967. Daarna waren er veel foto’s, filmpjes en verhalen uit die tijd, o.a. verteld door de gebroeders Hommes en Peter Levi. Ger Foeken vertelde over veranderingen rond Overtoom en station en tot slot was er een film over de veiling die vroeger op de plek van Huis van Hilde stond. Ook uit het publiek, dat met meer dan 60 personen naar de bijeenkomst was gekomen, kwamen veel anekdotes uit de jaren ’60. Tot slot kon men bij Hilde’s Heerlykhyd nog genieten van hapjes in de sfeer van de jaren ’60.
Lezing van Petra Boers over seksuele revolutie
Petra Boers was uitgenodigd om bij Boekhandel Laan een lezing te geven over de seksuele revolutie in de jaren ’60. Zij is de schrijfster van het boek ‘Ondersteboven, Jouw Nederland in de jaren zestig’,. Petra nam aan de hand van beelden over verschillende onderwerpen als voorlichting, geboorteregeling, partnerruil etc. de toehoorders mee terug in de tijd en gaf ze een interactieve rol door schriftelijk hun mening te vragen over 13 taboes. Dat gaf vanuit het publiek weer aanleiding tot veel reacties en hilarische anekdotes.
Media
Nieuwsblad voor Castricum, project 67 – 2
Nieuwsblad voor Castricum, project 67 – 1
Video-impressies
Video-impressie cabaret “Tussen de schuifdeuren”