Bloemendagen Limmen

Documentaire
Ter gelegenheid van het 65-jarige bestaan van ‘Bloemendagen’ in het dorp Limmen is een film gerealiseerd over dit fenomeen. De film vertelt het verhaal van een groep enthousiaste bewoners die zich hard maakt voor het voortbestaan van de Bloemendagen. Door het oog van de camera zien we het dorp en zijn bewoners in actie komen voor de bloemendagen. Maar in feite ook voor het behoud van de dorpscultuur. Met een terugblik naar de historie volgen we het relaas van deze inspirerende dorpsbewoners nu, die zich anno 2016/2017 inzetten voor iets wat toen heel gewoon was: verbinding met elkaar.

Bloemendagen in Limmen
Ooit bestond er in Limmen een hoogstaande bloembollencultuur. Het dorp was met haar zandgronden zelfs lange tijd het centrum van de bloembollenteelt in Noord-Kennemerland. Uit deze geschiedenis is een bijzondere traditie voortgekomen in de vorm van de Limmense Bloemendagen; een groots evenement dat belangstelling kreeg uit het hele land en daar buiten.
Elk voorjaar maken de inwoners van Limmen mozaïeken en werkstukken van hyacintenknopjes die zij in hun tuin tentoonstellen. De dorpsbewoners zijn wekenlang in groepsverband bezig met het ontwerpen van het mozaïek en het prikken van de bloemetjes. De prikploegen worden gevormd door families, verenigingen, vrienden of buren die met veel onderling plezier tot in de late uurtjes doorwerken om hun kunstwerken op tijd af te hebben.

Tijdens de Bloemendagen, die in april/mei plaatsvinden, komen duizenden mensen uit de wijde
omgeving naar Limmen om per auto of fiets een route langs de mozaïeken, bloemstukken en
versierde straten te volgen.

Doelstellingen
Met het project had KIST de volgende doelstellingen voor ogen:
 De interesse voor de Bloemendagen vergroten bij zowel de Limmenaren als de inwoners van de dorpen in de omgeving.
 Het dorp Limmen met zijn jaarlijkse traditie meer landelijke bekendheid geven.
 Een stuk lokale geschiedenis tot leven wekken.
 Tonen wat het belang van de Bloemendagen voor Limmen is.
 Een bijdrage leveren aan het voortbestaan van de Limmense Bloemendagen.
 Zorgen dat de bewoners van Limmen (weer) met elkaar in verbinding komen.

Samenwerking
Dit project is gerealiseerd vanuit een samenwerkingsverband met de Stichting Bloemendagen Limmen. Andere samenwerkingspartners waren Stichting Oud-Limmen en Stichting Ontmoetingscentrum Conquista in Limmen.

Totstandkoming
Op 8 december 2016 kwamen bewoners en initiatiefnemers in het Bollenmuseum van Limmen om het project gezamenlijk te starten. Onder bezielende leiding van Peter Valkering, coördinator fotografie en film bij de Stichting Oud-Limmen, werd de historie van Limmen, het Noord-Hollandse landschap en de traditie van de Bloemendagen verkend door historische films te bekijken en verhalen uit te wisselen. Aan de hand van deze verkenning zijn die avond nieuwe ideeën ontstaan voor de film.
Filmmaker Marriët Haverkamp, ging met haar camera op zoek naar de betekenis van gemeenschapszin en hang naar verbinding in een ooit zo hecht dorp. Samen met geboren en getogen Limmenaren dook zij in de rijke filmarchieven op zoek naar de historie van de bloemendagen om zo een beeld te scheppen van de hedendaagse situatie.

Vertoningen
Voor en tijdens de Bloemendagen, die plaatsvonden van 30 april tot 6 mei 2017, werd de film vertoond in De Oude School in Limmen. Veel bezoekers hebben de film gezien en ook bij de officiële première op 1 juni 2017 was deze zaal goed gevuld. De bezoekers waren heel enthousiast over de documentaire. Een mooi extraatje was de uitzending door TV-NH van de documentaire op 8 juli 2017.

Evaluatie
“Marriët ging mee het land op om het ritsen van de hyacinten in beeld te brengen. Tijdens de zogenaamde prikweek volgde Marriët de verschillende prikploegen. Ondanks de tegenvallende financiële middelen bleef Mariet vol energie en ging ze voor het resultaat. Daar werd ik zelf ook steeds enthousiaster door. Het resultaat, een prachtige film met een verhaal over de historie van de Bloemendagen Limmen, is aan de bevolking van Limmen vertoond. Marriët, ik kijk met genoegen terug op die periode.”

Cees van den Berg, oud-voorzitter Stichting Bloemendagen Limmen.

Makers
 Projectleider, camera en regie: Marriët Haverkamp (FilmBlik Mediaproducties).
 PR en crowdfunding: Marieke Warmelink.
 Vormgeving: Gaia Nuissl (GaiaLab).
 Productie: Sharis Coppens (Chicha films).
 Montage: Luciënne Groot.
 Historisch advies: Pauline van Vliet (Caleidoscoop).

Mogelijk gemaakt door
 Stichting Bloemendagen Limmen.
 De Kattendijke/Drucker Stichting.
 Gemeente Castricum.
 Limmer bedrijven.
 Inwoners Limmen.

Films
Filmblik Mediaproducties ‘Trailer Bloemendagen Limmen’ 
Filmblik Mediaproducties ‘Limmer Bloemendagen’

In de media
De film ‘Bloemendagen Limmen’ is uitgezonden op het Tv-kanaal van NH Media op 8 juli 2017

Meer weten
Neem contact op met projectleider Marriët Haverkamp: Info@filmblik-media.nl