De Wit in de vrachtrijderij

Een geschiedenis van zes generaties vrachtrijders

Halverwege 2022 verschenen een boek en een film waarin de geschiedenis is beschreven van een vrachtrijderij in Castricum, die in 1929 werd overgenomen door de broers Cor en Arie de Wit. Expeditie firma Gebroeders de Wit werd in 1956 ontbonden, waarna er vier nieuwe bedrijven ontstonden. Niet alleen de periode 1929 – 1956, maar alles wat daaraan vooraf ging en alles wat daarna kwam is onderdeel van deze geschiedschrijving. Al met al gaat het om zes generaties.
Omdat bedrijven alleen kunnen functioneren door de mensen die er werken en leiding aan geven zijn er ook persoonlijke portretten opgenomen.
Het boek werd gepresenteerd en de film ging in première tijdens een bijeenkomst voor genodigden op 8 oktober 2021 en twee dagen later was er een openbare filmvertoning. Vanaf dat moment is het boek (met een link naar de film) te koop bij boekhandel Laan in Castricum.
In de periode oktober 2020 – oktober 2021 verschenen er elf speciale ‘Nieuwsflitsen’, waarin steeds de voortgang van het project werd beschreven en alvast een stukje geschiedschrijving werd vrijgegeven.

Interviews

Een Ford vrachtwagen wordt geladen met fietsen bestemd voor kampeerterrein in Bakkum. (Foto: archief familie De Wit) [foto: Fietsen laden met Cor de Wit enJan Rozemeijer)

De schrijvers van het boek – Ton Stuifbergen en Aad de Wit – hebben naast het raadplegen van archieven 26 interviews afgenomen met personen die direct of indirect met deze geschiedenis te maken hebben. Met de vijf meest belangrijke personen werden daarna nog interviews gehouden waarvan video-opnamen zijn gemaakt. Deze opnamen vormen de kern van een 51-minuten durende film die is gemaakt door Anton Visser van Filmboer Producties. Het boek is vormgegeven door Fred Zurel van F&N Eigen Beheer en ook door dit bedrijf geproduceerd en uitgegeven (ISBN 0789492544421).

Film

 Filmboer producties; trailer film ‘De Wit in de vrachtrijderij’
 Filmboer producties; film ‘De Wit in de vrachtrijderij’.  Duur 51 minuten.

Projectgroep v.l.n.r. Aad de Wit, Ton Stuifbergen, Fred de Wit [foto: Henk de Reus 2021)

 

 

 

Het wagenpark van Gebr. De Wit voor het pand Mient 41-43 Castricum in 1937 (foto: Foto: archief familie De Wit)

 

 

Overhandiging eerste boek door Ton Stuifbergen aan Gé de Wit. (Foto: Geert Spanjaard)

 

 

Media

 Voorafgaand aan de productie van het boek en de film is met dezelfde titel in het 39e Jaarboek van de Werkgroep Oud-Castricum een artikel verschenen geschreven door Ton Stuifbergen en Aad de Wit, over bovengenoemd onderwerp.
De Castricummer 6 oktober 2021

Producten
Het boek, met een link naar de film, is te koop bij boekhandel Laan in Castricum.

In de maand september 2023 is de film te zien bij Omroep Castricum.

Projectgroep
De projectgroep bestond uit de twee schrijvers van het boek aangevuld met Fred de Wit, oud-directeur van Aad de Wit Verhuizingen uit Castricum.

Mogelijk gemaakt
De productie van de film is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van:
 Aad de Wit Verhuizingen B.V., Castricum.
 De Wit Haarlem Verhuizingen B.V., Haarlem.
 S.H. Zijlstra Invest, Leidschendam.
De realisatie van het boek en de presentaties zijn mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van:
 Holding De Wit Castricum B.V., Castricum.

Meer weten?
Neem contact op met projectleider Aad de Wit, secretaris@stichtingkist.nl